Oleh Hasliza HassanSAMPAIKAN ILMU: Dzulkarnain (kiri) bersama Hassan Mahmood yang menjadi tetamu program Kalam Suci.

Manfaat program bual bicara tarik semua lapisan masyarakat dalami ilmu al-Quran

BERCERAMAH, mengajar al-Quran, mengelola jemaah haji dan umrah, mengacara program televisyen, mencipta lagu hingga merancang majlis perkahwinan, semua dilakukan atas alasan membuktikan Islam adalah agama syumul yang berkait rapat dalam setiap aspek kehidupan umatnya.

Berpegang kepada prinsip, jika orang lain boleh buat kenapa orang Islam tidak boleh, mendorong pengelola haji dan umrah, Dzulkarnain Hamzah Al-Hafiz, 43, mencuba pelbagai perkara termasuk mempelajari teknologi multimedia untuk dimanfaatkan dalam setiap urusan dilakukannya.

Jika dulu hanya berceramah di depan jemaah dan mengajar al-Quran, tetapi berkat kesungguhan belajar serta berani mencuba, beliau mampu mengendalikan peralatan audio serta membuat rakaman ceramahnya sendiri.

Malah, sesi ceramahnya turut dilengkapi peralatan yang membolehkan hadirin menonton tayangan animasi hasil karya beliau yang bukan saja bertujuan menarik minat, juga sebagai nota tambahan yang menguatkan mesej disampaikan.

Bukan itu saja, majlis perkahwinan yang dirancangkan beliau bersama teman turut menggunakan kelebihan penggunaan lampu, asap serta alunan zikir irama kemelayuan diiringi kumpulan pemuzik.


“Orang kata Ustaz Dzul ini pelik. Sebenarnya, saya nampak teknologi mampu bantu buat orang dengar. Oleh itu, kenapa saya tidak gunakan teknologi untuk menyebarkan ilmu jika dengan itu akan memudahkan saya menyentuh jiwa mereka.

“Saya yang pertama menganjurkan Konsert Malam Kesenian Islam di Masjid As-Syakirin KLCC sempena menyambut kemerdekaan sejak tiga tahun lalu. Program yang menggabungkan ceramah dan hiburan berjaya menggamit ribuan orang datang,” katanya.

Katanya, ayat al-Quran serta zikir adalah penyembuh dan beliau menggunakan kecanggihan teknologi untuk menyentuh jiwa orang yang mendengar kerana apabila jiwa sudah disentuh, maka mudah melentur hati mereka.

Justeru katanya, pemilihan sebagai pengacara program Kalam Suci yang disiarkan di saluran 106 Astro Oasis memberi kelebihan kepadanya untuk mencapai satu lagi golongan iaitu mereka yang ingin mempelajari cara membaca al-Quran dengan betul.

Dazulkarnain berkata, program yang disiarkan setiap Khamis jam 10 malam, memberi peluang peserta yang menelefon membaca al-Quran, memahami hukum dan menjelaskan kembali hukum dengan bantuan tetamu jemputan.

Pada episod pertama yang disiarkan Khamis minggu lalu, tetamu jemputan ialah Hassan Mahmood Al-Hafiz yang turut menjelaskan kepada penonton mengenai sebab turunnya ayat dan ilmu dhobit (tanda baris yang ada dalam al-Quran).

Program Kalam Suci juga banyak menggunakan grafik dan gambar rajah sebagai pemudah cara bagi membantu penonton yang baru hendak mendekati al-Quran supaya dapat memahami apa disampaikan dengan lebih berkesan.

“Apabila berceramah, hanya golongan tertentu saja yang datang. Ketika mengendalikan ibadat haji dan umrah, hanya membabitkan jemaah haji dan umrah saja. Peluang mengacarakan Kalam Suci, saya harap dapat menarik semua golongan.

“Pendekatan program ini juga agak santai kerana kita hendak menarik penonton termasuk yang baru belajar membaca al-Quran supaya mereka tidak berasa kerdil dan bagi yang sudah pandai, dapat mempertingkatkan bacaan mereka,” katanya.

Beliau berkata, pengalaman mengendalikan jemaah haji di Tanah Suci Makkah dengan amalan berzikir dan bacaan ayat al-Quran hingga berjaya menyentuh jiwa mereka dimanfaatkan untuk program berkenaan.

Katanya, alunan zikir yang indah dan halus mampu melentur serta memujuk hati yang jumud, beku dan kaku. Apabila jiwa sudah tersentuh, adalah mudah untuk mendekatkan mereka kembali kepada jalan Allah.

Mendekati anak kelahiran Kampung Jasin, Melaka itu, banyak pengalaman dilalui beliau yang pernah menjadi imam muda Istana Negara, berkhidmat selama 13 tahun sebagai guru agama di Kor Agama Angkatan Tentera (Kagat) dan kini aktif berceramah serta mengelola jemaah haji dan umrah.

Pembabitan beliau secara aktif dalam ilmu al-Quran bermula seawal di sekolah rendah kerana minat serta kemampuan membaca al-Quran dengan baik. Beliau pernah menjadi johan dalam Pertandingan Membaca al-Quran Peringkat Sekolah Negeri Melaka.

Malah, beliau turut terpilih mewakili Melaka dalam Pertandingan Tahfiz al-Quran Peringkat Kebangsaan pada 1984 dan 1985. Pada 1985, beliau mewakili Malaysia dalam Pertandingan Taranum dan Tahfiz Peringkat Antarabangsa di Arab Saudi.

Walaupun bersekolah di sekolah menengah aliran Inggeris, kecintaan terhadap ilmu membaca al-Quran tidak pernah luntur dan kerana itu Dzulkarnain mengambil keputusan berhenti belajar di tingkatan empat dan memasuki sekolah pondok.

Beliau menyambung pelajaran di Maahad Muhamadi, Kota Bharu dan kemudian mendalami ilmu al-Quran di Darul Quran, Masjid Negara sebelum melanjutkan pengajian peringkat ijazah di Jamiah Islamiah Madinah.

Pengalaman berdakwah ditimba ketika bertugas sebagai guru agama Kagat kerana selain memberi ceramah, beliau juga bertindak sebagai imam, bilal, pentadbir, menjadi jurunikah serta menguruskan jenazah.

Tugas semua dalam satu itu mendedahkan beliau kepada banyak perkara yang kini dipraktikkan apabila dijemput memberi ceramah, mengendalikan program motivasi, sebagai tetamu program agama di televisyen dan aktiviti dakwah yang lain.

Pengalaman menarik turut dikongsi beliau ialah ketika berdakwah di setiap kem tentera Malaysia yang bertugas di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Batambang, Kemboja yang dikelilingi tentera Khmer Rouge pada 1992.

“Tugas saya nak bagi kekuatan iman kepada tentera kita. Maklumlah, negara tengah perang banyak gejala tidak sihat yang mungkin mempengaruhi tentera di sana. Bercakap dengan tentera saya guna pendekatan banyakkan unsur jenaka untuk menarik minat mereka.

“Berdakwah dalam suasana perang, saya banyakkan qiamulail sebab kekuatan manusia ini ialah apabila bangun tengah malam. Alunan zikir memujuk hati kita untuk cinta kepada Allah. Setahun tiga bulan di sana, saya rasa kesan tarbiah apabila melihat perubahan mereka,” katanya.

Dzulkarnain berkata, mengelolakan jemaah haji di kalangan golongan atasan juga memerlukan beliau memahami kerenah manusia terutama ketika berada di rumah Allah supaya niat mereka menunaikan rukun Islam kelima itu mendapat keberkatan.

Justeru, selain ilmu psikologi beliau menggunakan zikir dan ayat al-Quran yang diajarkan kepada jemaah sebagai usaha melentur sifat ego serta mementingkan diri supaya mereka sedar tujuan kehadiran di Tanah Suci itu.

Kini, melalui program Kalam Suci beliau berharap dapat memujuk hati penonton untuk belajar ilmu al-Quran dan pada masa sama meneruskan minat dalam bidang seni termasuk mencipta lagu di samping melihat peluang merealisasikan cita-cita untuk mempunyai program bual bicara sendiri.

Katanya, kemampuan pengacara Aznil Nawawi dan AC Mizal menarik pelbagai lapisan masyarakat daripada kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas, mengikuti program mereka, menguatkan semangat beliau untuk menghasilkan program berunsur keagamaan yang boleh menarik pembabitan semua ahli keluarga.

“Pastinya program saya tidak sama dengan mereka, tetapi apa yang saya idamkan, program itu mampu menarik perhatian semua lapisan masyarakat. Saya selalu berkata, jika mereka boleh tentu saya boleh.

“Saya juga hendak lari daripada konsep kalau ustaz mesti duduk. Dunia berubah dan begitu juga program agama, perlu keluar dari kepompong. Cuba nampakkan Islam boleh buat untuk Islam itu sendiri,” katanya yang mengakui memang suka menonton televisyen dan menghadap komputer pada masa lapang.

Profil

Dzulkarnain Hamzah

Tarikh lahir: 19 April 1965

Tempat lahir: Kampung Jasin, Melaka

Pendidikan: Ijazah sarjana muda dalam bidang tahfiz Jamiah Islamiah Madinah.

Isteri: Junaidah Zakaria, 35

Anak: Mohd Ikram, 19 Rabiatul Adawiyah, 16 Abdul Mughni, 11 Fathur Rahman, 7 Juyairiah, 5

Powered by Berita Harian

9 Comments


 1. papehal pon…
  aku nk sangt vdeo or audio ustaz dzul bce yasin…(mlm jumaat selalu ade)
  tolong la…
  wa x boleyh tahan da nie…
  klau ade ke da dapat ke..bgtaw keyh…
  tq 🙂

  Reply
 2. syah_DzUL

  kalo ustaz dzul nk ajar aku bce al-quran dgn tajwid die..gerenti aku blaja punye

  Reply
 3. ROZITA

  Saya adalah salah seorang jemaah haji Rayhar Travels 2008 di bawah bimbingan Ust Dzul.Saya ingin merakamkan penghargaan yang tidak ternilai kepada Ust Dzul kerana telah memberikan perkhidmatan yang AMAT CEMERLANG sepanjang kami berada di Qamar Mawaddah di Mekah. CD Zikir Munajat yang Ust edarkan tak puas-puas saya pasang dan diperdengarkan kpd kawan-kawan.Saya ingin sgt dapatkan CD /VCD yang Ust katakan tapi hampa sekali kerana pasarannya tiada di Trg sehingga ke Kuantan. TOLONG lah saya dptkannya tak kiralah macamana.Sejak kenal Ust Dzul di Mekah saya tak pernah miss Kalam Suci (especially the first part Ust mengaji) dan bacaan yasin mlm jumaat tu.I’m looking forwrd to joining Ust Dzul again for Umrah next coming year,Insyaallah.Please Hj Harun of Rayhar Travels, let me know if I can join pakej yg di bawah bimbingan Ust Dzul.

  Reply
 4. Nur Azian Hj. Mahmud

  tiap kali saya dgr zikrullah dan bacaan Alquran dr Ustaz Dzulkarnain Hamzah…hati saya amat tersentuh..dan pastinya saya akan menangis seakan saya memahami akan mksudnya…jazakallahu khairan ya ustaz….mpga tiap kali saya mndengarnya tiap kali itulah juga saya akan sntiasa memperbaiki diri dan amal ibadat saya…terima kasih sangat2…

  Reply
 5. Karim

  Ustaz Dzulkarnain Hamzah antara Ustaz -Ustaz yang terhebat di Malaysia.

  Reply
 6. Karim

  Ustaz 1 Januari 2017 Jawatankuasa Masjid Jamek Al Huda Balai Panjang menjemput Ustaz Memberi Ceramah Perdanadi Masjid ini sempena Maulud Nabi SAW.

  Reply

  • What would most of us do minus the awesome thoughts you write about on this web site? Who else has got the tolerance to deal with crucial topics for the health of common readers like me? I actually and my buddies are very blessed to have your site among the types we freuneqtly visit. It is hoped you know how much we get pleasure from your work! Best wishes through us all.

   Reply

  • Totally agree with KJ. You are our very own Whirling Dervish Kansas Creativity Goddess and all that you inspire and spin becomes pure gold in these beautifully crafted books.

   Reply

  • And some people continue dancing until way after the average retirement age – if not performing all-out in full-on ballets, they’re still involved in dance in one way or another. Ahem… Colin?(Then there’s people like me, who gave away dance at an early-ish age, and then returned to it inspired by their status as ballet-mums.)Jen

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *